zaterdag 20 april 2024

Gerechten uit de Indiase keuken

De Indiase keuken staat bekend om gekruid en pittig eten. Er wordt ook vaak vegetarisch gekookt. In deze blogs lees je meer over Indiase gerechten.

Dahl (daal/dal)


Dahl wordt door leken ook wel een soort soep genoemd. Het wordt echter niet gegeten als een soep. Dit gerecht is gemaakt van peulvruchten, bijvoorbeeld gedroogde linzen of erwten. Het wordt met kruiden en specerijen tot een bij gekookt. Het wordt vaak gecombineerd met groenten en gegeten met roti, chapati, rijst of naan. Chapati is een soort dun brood gemaakt van tarwemeel. Het lijkt een beetje op een pitabroodje of wrap.



Naan

Dit brood wordt gemaakt van zuurdesem tarwemeel. Het wordt gebakken in een kleioven, tava (licht bolvormig ijzeren rooster) of tandoor (kleioven uit de Aziatische keuken). Nederlanders noemen het ook wel ‘naanbrood’. ‘Naan’ betekent echter al brood, waardoor je twee keer ‘brood’ zegt. Er zijn verschillende varianten van naan, zoals naan met knoflook en/of kaas. In de Indiase keuken wordt het bij gerechten gegeten, zoals bij curry of dahl. Het gerecht wordt dan gegeten met de naan in plaats van met bestek. Je kunt het ook eten als brood bij de lunch met een dip. Dit is echter niet gebruikelijk in de Indiase keuken.

Curry

Curry wordt vaak gegeten in India, omdat dit een gerecht is wat makkelijk vegetarisch kan gemaakt worden. Oorspronkelijk is een groot deel van de bewoners in India namelijk vegetarisch. Dit is de laatste tijd wel minder geworden door de Westerse invloeden. De basis van de Indiase curry is knoflook, gember en ui. Er wordt geen gebruik gemaakt van currypasta’s en alleen van hele of gemalen specerijen. Er zijn droge en natte curry’s. De ‘natte curry’s’ bevatten meer vocht door de toegevoegde kokosmelk. Bij de droge curry’s wordt alleen een klein beetje vocht gebruikt voor het koken. Dit wordt zo lang gekookt totdat de vocht is opgelost.

Samosa

Samosa’s kunnen als voorgerecht of bijgerecht worden gegeten/ Het is driehoekig, gefrituurd en gemaakt van bladerdeeg of filodeeg. De vulling bestaat altijd uit aardappelen. Daarnaast wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van kikkererwten, kippenvlees, erwten en/of koriander. Het wordt gegeten met chutney. Dit een zoetzure smaakmaker dat gebruikt wordt als saus en toegevoegd wordt aan sauzen of stoofpotten. Chutney bevat vaak groente en/of fruit. Een bekende variant is de mango chutney.

Dit moet je lezen

Meest gelezen